Si kdaj rečeš, da si lepa, zanimiva, vredna ljubezni, pozornosti, prijateljstva, sreče …? Dokazano je, da si ljudje veliko lažje pripisujemo kritike, kot pa komplimente. Veliko lažje je namreč najti napake kot prednosti. To, kakšno vrednost pripisuješ sami sebi, je del tvoje samopodobe, ki kaže na to, kakšen odnos imaš do sebe.

Ko nimaš dobre samopodobe

Če je tvoja samopodoba ranjena, si nagnjeni k iskanju lastnih nepopolnosti in napak. Izredno ranljivo se počutiš ob vsakem komentarju, opazki ali kritiki, ki jo dobiš s strani drugih. Počutiš se prizadeta in nevredna česarkoli lepega, dobrega.

Kako se izviti iz krempljev negativne telesne samopodobe, ‘nabildati’ svoje samospoštovanje in se požvižgati na mnenja drugih?

  1. Tvoje telo je TVOJE telo!

Ni pomembno, v kakšni obliki ali velikosti prihaja, to je tvoja edina hiša, za katero se resnično splača skrbeti. Predstavljaj si torej, da je tvoje telo hiša, ki si jo dobila ob rojstvu in v kateri boš živela do konca življenja. Poskrbi zanjo, da bo taka, kot si žeiš – ne le zunaj, ampak tudi znotraj. Morda ni tvoja sanjska hiša, ampak je pa tvoja hiša. Za celo življenje. Prav zato se zanjo splača skrbeti in jo čim prej vzljubiti:)

  1. Resnični ljudje niso popolni in popolni ljudje niso resnični!

Realno oceni, kaj resnično lahko spremeniš na svojem telesu. Ljudje smo po naravi nepopolni. To nas dela unikatne in edinstvene. Tudi najbolj popolno telo, ki ga prikazujejo lepotni ideali, ima svoje posebnosti, ki jih ni mogoče spremeniti, vsekakor jih je pa mogoče sprejeti. Samo odločiti se moramo. Kadar storiš kakšno napako, si reci: »OK, saj sem samo človek,« namesto da se prepričuješ: »O, kakšna ‘luzerka’ sem!« Potem pa seveda premisli, kako bi bilo drugače, in naslednjič svoje nove izkušnje upoštevaj. Na napakah se učimo. Vsi. Razlika je le v tem, da jih nekateri ves čas ponavljajo, nekateri se iz njih res hitro naučijo in gredo zato tudi brez večjih ran hitro naprej v življenju, nekateri pa jih skrivajo pred seboj in drugimi (no, tisti se iz njih po navadi ne naučijo kaj dosti, saj imajo preveč dela s ‘skrivanjem’).

  1. Skrb za zdravo in ne zgolj lepo telo!

Kadar je tvoja skrb osredotočena na zdrav življenjski slog, obenem poskrbiš, da bo tvoje telo zažarelo v vsej svoji naravni lepoti. Prej ali slej se bo to pokazalo na tvojem videzu, verjemi:) Če pa si osredotočena zgolj na lepoto in doseganje lepotnih idealov, se lahko hitro ujameš v pasti lepotnih praks, s katerimi svojemu telesu bolj škodiš kot koristiš. Ozri se okoli in hitro boš videla, da je to res …

  1. Ustavi negativne samokritične misli!

Zavedaj se, da se vrednost posameznika ne meri z njegovim telesnim videzom. Si veliko več kot le telo! Kar pomisli na to, s kom si raje: z osebo, ki je sočutna, prijazna, topla, ali pa ob nekom, ki je sicer lep, a hladen, ki mu je povsem mar druge, ki vidi samo sebe in svoje potrebe.

  1. Vsak dan si podeli tri komplimente!

Vsak večer pred spanjem poišči tri stvari, dogodke, lastnosti, ki so ti tisti dan narisali nasmeh na ustnicah in ti pričarali užitek. Lahko je karkoli: od glasbe, ki te je prevzela, sonca na licih, očesnega kontakta z ‘Mr. Simpatikusom’, bežnega nasmeha … Bodi (si) hvaležna, da si jih opazila, doživela, in da ti je bilo lepo.

Ti je všeč tvoj videz?