Ko enkrat izveš resnico o tem, kar imaš pravkar oblečeno (četudi so danes vsi pohvalili tvoj stil), ti gre lahko dobesedno na bruhanje. Pametna in sočutna punca, ki ji ni vseeno za zdravje, mora tole vedeti. In se ravnati po svoji vesti.

Za majčko, ki je morda stala manj od sladoleda, so porabili 2700 litrov(!) vode. Da ne govoriva o kavbojkah, ki ‘popijejo’ 8000 litrov vode, obenem pa modno obdelani džins terja visoko obremenitev pljuč delavcev. Pa sva šele na začetku …

Insekticidi, od katerih lahko umreš

Od kapljice insekticida na tvoji koži, ki ga uporabljajo za gojenje bombaža, bi umrla. Ja, res. Da zraste na tem svetu toliko bombaža, kolikor oblačil proizvedejo, pa ga gojijo še z umetnimi gnojili (pozdravljeno, segrevanje), škropijo z odvratnimi pesticidi … (Več o tem si preberi TUKAJ)

Pobarvane reke

Kako veš, katera barva bo prihodnje leto kraljevala po mestnih ulicah? To bo barva ‘letošnjih’ rek na Kitajskem, v Kambodži, Bangladešu, Indiji, Vietnamu, Braziliji in še kje drugje. Si predstavljaš, koliko rib in drugega rečnega in obrečnega življenja umira za to, da smo na vsaki insta fotki drugače oblečene?!  Poleg tega obstaja zelooo velika možnost, da so tisto luštno majčko izdelali luštni majhni otroci, ki delajo, namesto da bi hodili v šolo, in so tepeni, če so prepočasni ali če se zmotijo. Ali pa njihove mame šivajo v skorajda suženjskih razmerah, ki jim nevarne kemikalije, ki jih uporablja tekstilna industrija, uničujejo življenja. Tudi one so tepene, če so prepočasne ali ker od izčrpanosti padajo v nezavest (po poročilih  Inštituta za delo in človekove pravice (Institute for Human Labour and Human Rights) več preberi TUKAJ). Ko je april 2013 v tovarni oblačil v Bangladešu umrlo več kot tisoč delavcev, večinoma so bile delavke, ranjenih pa je bilo dvakrat več, jim vodje tovarne niso hoteli izplačati niti odškodnine!

Potopljena v strupe za podgane

Ko so oblačila že izdelana, jih obdelajo še s kemikalijami proti mečkanju, za obstoj cenenih vlaken itd, na koncu pa jih potopijo v strup za podgane in druge živali, ki bi si lahko v skladišču ali kontejnerju nova oblačila privoščile za kosilo. Jaaaa, od vseh teh strupov v nekaterih trgovinah smrdi že, ko vstopiš vanje. Če si pametna, še hitreje izstopiš iz njih.

Nova majčka drugače

Morda pa sploh ne potrebuješ nove majčke, ampak malo spremembe. Kaj ko bi šla na izlet tja, kjer še nikoli nisi bila? Poskusila novi šport, obiskala mesto v Sloveniji, v katerem še nisi bila, prebrala kaj čisto novega in skuhala za celo družino vegansko kosilo? Ah, ja, še vedno bi oblekla kaj novega … Razumem te. In ti predlagam, da s puncami naredite zabavo z menjavo oblačil. Razpostavite ogledala, obešalnike, naredite kakšen dober smuti, navijte najljubšo glasbo in se imejte fino. Vse boste prišle do novih oblačil, pa ne boste zapravile niti centa, družile se boste, druga drugo  ocenile, kaj ji res pristoji, obenem pa tudi ne boste prispevale k dodatnem onesnaževanju – sebe in Zemlje.

15-letna punca v Kambodži, ki šiva oblačila, zasluži 25 evrov na mesec za več kot osem ur dela na dan! Premalo, da ne bi bila lačna. Če ni dovolj hitra ali če kaj naredi narobe, jo šef natepe. Ona je naredila tisto majico …

Ali opereš novo majčko vsaj enkrat, preden jo oblečeš?