Te je strah preverjanja znanja,  izpiti, predstavitvami seminarskih nalog in bi rada ta strah premagala? Najprej naj ti povem, da nisi edina, ki jo je strah spraševanja, testov, izpitov … Vsakega je kdaj strah, tudi najboljših, verjemi. Pomembno pa je, kaj narediš s tem strahom, pa tudi z vsemi drugimi strahovi, ki nam kvarijo dobro razpoloženje.

Če opaziš že malega strahca in mu pogledaš direktno v oči, se bo prestrašil in pobegnil stran. Če pa te je tega strahca strah, bo dobival veselje in moč in bo samo še rasel – iz strahca bo postal velik strah. Poznaš te občutke, kajne? Zato ti bom zdaj dala nekaj namigov, kako postaneš ti močnejša od njega in strah spremeniš v pogum.

  1. Razmišljaj o tem, kaj znaš, namesto o tem, česa ne znaš. V mislih pojdi od snovi do snovi in si delaj kljukice, kaj vse znaš. Tako boš presenečena ugotovila, da je tega kar veliko.
  2. Poglej vsakemu strahcu direktno v oči. Kako to narediš? Vzemi list papirja in nanj napiši vse, česar se bojiš. Potem razmisli za prav vse, česar se bojiš, koliko je možnosti, da se to res zgodi. Koliko res velja vse to, v kar te strahec prepričuje? Kaj pa, če sploh nima prav? Bi lahko prišlo tudi do pozitivnega razpleta?
  3. Spomni se, kako si se učila, in si dopovej, da si naredila dovolj, da znaš in da bo vse v redu. Če imaš občutek, da nisi naredila dovolj, pa tudi ni konec sveta. Se boš pač za naslednje preverjanje znanja bolj potrudila, se prej začela učiti itd.
  4. Spomni se spraševanja, ko si res dobro znala in si dobila oceno, s katero si bila zelo zadovoljna. V mislih si zavrti filmček te izkušnje in jo podoživi, kot da si spet tam in se dogaja. Kaj pri tem vidiš? Kaj pri tem slišiš? Kako se pri tem počutiš?
  5. Zdaj pomisli na preverjanje, ki je pred tabo. Predstavljaj si, da vse poteka tako kot takrat, ko si dobila super oceno. V mislih si zavrti filmček te izkušnje. Kaj pri tem vidiš? Kaj pri tem slišiš? Kako se pri tem počutiš?
  6. Ponavljaj si afirmacije, kot na primer: Znam vse, kar je potrebno. Znašla se bom pri vsakem vprašanju. Vse je ok. Uspelo mi bo.

In res, kaj pa je tisto najhujše, kar se ti lahko zgodi? Slaba ocena? To ni konec sveta. Pomeni samo, da boš za to, da boš popravila slabo oceno, porabila še več časa in energije, da se boš to učno snov res dobro naučila. Morda te bo taka izkušnja spodbuda, da boš izboljšala svoj način učenja. Namigi za učenje, ko se ti ne ljubi, te čakajo TUKAJ, o tem, kakšne neverjetne moči – tudi za učenje se skrivajo v tebi (nujno branje za vse, ki se jim učenje upira) – preberi TUKAJ, o rutini, ki ti lahko prinese sanjske ocene in odžene veliko strahov pred preverjanji, pa najdeš TUKAJ.

Hej, draga punca, verjamem vate. Zmoreš. Držim pesti zate. Če si premagala že toliko izzivov, boš pa še tega!

Imaš strah pred preverjanjem znanja?