Prosene kokosove kroglice

Sestavine

1 lonček prosene kaše
3 lončki vode
mleti mandlji ali lešniki
rožičeva moka
javorov sirup ali med ali agavin sirup
rozine ali suho sadje po želji

Priprava

Skuhaj proseno kašo na vodi. Mera je en jogurtov lonček kaše v treh lončkih vode. Ne soli, ne sladkaj. Kuhano kašo po 15 minutah pusti ohladiti. Medtem pripravi mlete lešnike ali mandlje, rožičevo moko, kokosovo moko, za slajenje pa javorov sirup ali kako drugo sladilo. Zmesi lahko dodaš rozine ali kako drugo suho sadje, a potem sladkaj manj, po okusu. Ko je kaša ohlajena, ji dodaj vse sestavine in v mešalniku dobro premešaj ter izdelaj kroglice premera 2 do 3 cm, ki jih na koncu povaljaš v kokosovo moko. Dobljene kokosove poljubčke položi v modelčke. Za kako uro jih postavi v hladilnik, nato pa postrezi.
Da bodo kroglice ravno prav kompaktne:
Če je masa presuha, ji dodaj malo vode ali tekoče sladilo, če pa je premokra, dodajaj še nekaj kaše ali drugih naštetih suhih sestavin, dokler ti ne uspe narediti kompaktnih kroglic.

Pirine kokosove kroglice

Sestavine:

250 g pire v zrnju
100 g rozin
100 g orehov
50 ml javorovega sirupa
cimet
nageljnove žbice
ingver po okusu
kokosova moka

Priprava:
Čez noč namočeno piro skuhaj in zmelji. Dodaj namočene rozine, javorov sirup in orehe ter začimbe. Maso dobro zgneti in pusti nekaj časa v hladilniku, da se dobro prepoji (ni pa nujno). Z mokrimi rokami oblikuj kroglice in jih povaljaj v kokosovi moki. Namesto rozin lahko uporabiš kakšno drugo suho sadje, namesto orehov pa lešnike.

 

Bi zamenjala zdravo različico kokosovih kroglic za čokoladno ploščico? DA NE