Ne verjameš, da je krvavitev lahko nekaj lepega? Preberi, kaj se med menstruacijo resnično dogaja v tvojem telesu in zakaj lahko postaneš njena prijateljica.

To, kaj se v naših telesih dogaja med menstruacijo, je postalo jasno šele v zadnjih desetletjih (čeprav so modre ženske v skupnostih, ki so bile povezane z naravo, brez strokovnih razlag in poskusov v laboratorijih to vedele že zdavnaj). Kakorkoli – obdobje špekulacij in dvomov je zdaj mimo in čas je, da vsakdo (ja, tudi fantje) ve, kaj se med menstruacijo resnično dogaja v ženskem telesu.

Nova ‘zibelka’ vsak mesec

Tvoje telo je tako skrbno, da prav vsak mesec pripravi ‘zibelko’, v kateri bi spal in se razvijal tvoj dojenček. Vsak mesec jo na novo obloži z mehkimi, toplimi odejicami, zraven pa pristavi košarice, v katerih so skrbno pripravljene najboljše jedi za malo bitjece. Ja, nekako tako se vsak mesec tvoja maternica pripravi na morebitni zarodek – svoje kotičke mehko in razkošno obloži za prihod malega bitjeca. To je videti takole: zgornja plast maternične sluznice se zadebeli, postane mehka, topla in zelo udobna, oskrbovana s hranljivimi snovmi. Če v času, ko so bile ‘odejice v zibki mehke, sveže in tople’, ni prišlo do spočetja otroka, torej v njej devetmesečnega doma ni izbral bodoči dojenček, tvoje telo maternico (zibelko) očisti in na novo pripravi za to, da bi novo bitjece, če bi bilo spočeto v naslednjem mesecu, dobilo svežo, novo posteljnino in nepostano hrano.

Skrbna mama

Ja, tvoja maternica je izredno skrbna mama – vsak mesec ‘počisti celo sobico, opere posteljnino, jo zrahlja, naredi sveže sokove in smutije z veliko hranljivimi snovmi, da bo morebitni novi mali gost užival v toplini, mehkobi in najboljši hrani ter pridno rasel in se razvijal v njej, dokler ne pride v veliki novi svet in spozna mamice, ki ga je tako prijazno gostila in mehko varovala v svojem telesu celih 9 mesecev.

‘Generalno čiščenje vsak mesec’

Poznaš katero, ki uživa v generalnem čiščenju? Kar naporno je, kajne, ampak potem pa se vse blešči in je kot novo, z veseljem pa v čisto in pospravljeno stanovanje povabimo goste. Naša maternica ni le skrbna mama, ampak tudi skrbna ‘gospodinja’ v razkošni vili, polni bogastev. Prav vsak mesec, če se v maternici ne naseli mali gost, skrbno počisti sobico za novega in na novo ‘pobeli stene’. To je videti takole: majhne žilice v vrhnji plasti maternične sluznice se odprejo in splaknejo stran vse neuporabljene blazinice, nedotaknjeno hrano in pijačo (hranljive snovi, obrambne telesne celice, žlezne celice), pa tudi dele sten in stropa. Povsem čista kri, polna hranljivih snovi, skupaj z medenično tekočino in z delčki sluznice skozi nožnico izteka iz telesa.

Kolikšno bogastvo!

Si predstavljaš, kaliko razkošja si zmore privoščiti tvoje telo? Prav vsak mesec zmore izločiti kri, polno hranljivih snovi, da se na novo lahko pripravi na novega ‘dojenčka’. Ogromno moči in energije je v njem, da si lahko privošči taka generalna čiščenja, se strinjaš? In ja, normalno je, da takrat, ko se vse to dogaja, ko je ‘čiščenje’ v polnem teku, morda občutiš utrujenost, si želiš biti bolj sama s seboj, se želiš crtljati …

Ugnezdi se in se pocrtljaj

Prav je tako – to so dnevi, ko si lahko brez kančka slabe vesti vzameš premor od vseh obveznosti, si privoščiš čisto svoj mir in se vrneš tja, kjer nujno potrebuješ svojo naklonjenost: k sami sebi. Če se boš v dnevih menstruacije posvetila sebi, si dala svoj čas, se ti bo to bogato obrestovalo – tvoje telo se bo v času krvavitve spočilo in na novo okrepilo, da boš po ‘le tvojih dneh’ imela še več moči za vse izzive, ki te čakajo v naslednjem mesecu.

Samo tvoji dnevi

Privošči si torej – medtem ko se tvoja maternica čisti in skrbno pripravlja prostor za otročka, če bi bil morda spočet enkrat pozneje (tudi če si ga ne želiš, priznaj, da je tvoje – žensko telo res nekaj veličastnega), poskrbi, da se boš imela medtem, ko boš krvavela, lepo, četudi boš morda slabotnejša ali te bo zaradi ‘čiščenja maternice’ celo bolelo. Vzemi si čas zase in ne dovoli, da te karkoli zmoti pri povezovanju s sabo.

Pa saj še ni čas za otroka!

Ja, se strinjam, da je zdaj še prezgodaj za nosečnost in da ne veš, zakaj bi morala biti že zdaj tvoja maternica mehka in hranljiva ‘zibelka’ za ‘dojenčka’. Morda te pa to trenutno celo moti. Povsem te razumem in se strinjam, da nas menstruacija in vse, kar je povezano z njo, včasih bolj moti kot pa kaj drugega. A prav menstruacija nas dela še bolj ženske in prej kot jo bomo sprejele in z njo v sožitju zaživele, lažje nam bo. Morda pa ti bo v pomoč, da se je boš vseeno veselila, prav ta članek. Preberi ga in nam sporoči, kaj o tem misliš ti.

Ali si med menstruacijo vzameš čas zase?

Če si čisto na tleh, ko imaš menstruacijo, se spravi v višje vibracije, Nekaj namigov te čaka tukaj: Najdi orodje, ki te bo spravilo v višje vibracije te čaka nekaj idej.

Si že slišala, da imamo med menstruacijo lahko večje sposobnosti? Preberi tukaj: Imaš tudi ti med menstruacijo posebne sposobnosti?