Mateja Kalin
STROKOVNJAKINJA

Mateja Kalin, sem mama prve slovenske menstrualne skodelice LaliCup. Z željo, da razsvetlim predstavnice ženskega spola, ki se tako kot jaz mučijo z menstrualnimi preglavicami, sem v ta namen postala samozvana ‘ambasadorka ženske intimne higiene v času menstruacije’.

Sledi ji na:


V rani mladosti sem imela nemalo težav in močne menstruacije. Leta so minevala in navadila sem se na vložke in tampone, jih sprejela kot nujno zlo. Nisem vedela, da obstaja rešitev za plavanje med menstruacijo; rešitev, da za mano v toaleti ne bo smrdelo po razkroju krvi; rešitev, da ne bi s prstom kazali name, ko je vložek prepustil; ter rešitev, da me ne bi bilo sram. Morala sem čez vse te tegobe, ker mi ni nihče povedal, da obstaja rešitev! Vendarle je bila ta znana že od leta 1930 in čas je že, da se ženske končno sprejmemo takšne, kot smo – ker takšne smo edinstvene.
Po dolgih letih iskanja sem šele pri svojih 28. letih izvedela za menstrualno skodelico, ki mi je takoj spremenila in izboljšala življenje. Tudi vse moje nadaljnje počitnice so spet postale brezskrbne. Začutila sem, da je to moje poslanstvo, in ker sem sama tako navdušena, želim pomagati tudi drugim ženskam. Z željo, da razsvetlim predstavnice ženskega spola, ki se tako kot jaz mučijo z menstrualnimi preglavicami, sem v ta namen postala samozvana ‘ambasadorka ženske intimne higiene v času menstruacije’. Upala sem, da se bo morda sama kultura o menstrualnih tabujih spremenila. Največji izziv je spremeniti navado uporabe tamponov in vložkov, ki so še vedno železna srajca mnogih žensk. Vendar je občutek svobode, ki ga prinese sprememba, neprecenljiv.
Predvsem pa si želim, da bo, ko bosta moji hčerki in njune prijateljice potrebovale menstrualne rešitve, menstrualna skodelica že splošno poznana kot preprost, čist in enostaven pripomoček v času menstruacije. Vztrajnost in poslanstvo me vodita naprej.
Več o Mateji in menstrualni skodelici na www.lalicup.si.