Ja, telovadiš lahko tudi med menstruacijo, Telo ti bo hvaležno, če mu boš le prisluhnila, kaj mu takrat najbolj odgovarja.

Najdi vadbo, ki ti najbolj odgovarja

Med menstruacijo res ni čas, da se končno odločiš in greš preizkusit enourno intenzivno skupinsko vadbo, ki ti jo je priporočala prijateljica. Moj predlog: izberi vadbo ali vaje, med katerimi se res dobro počutiš, pa naj bo to joga, pilates, pohodništvo, ples ali karkoli, kar imaš rada. Čeprav tvoji hormoni nihajo skozi celoten cikel, vedno živiš v istem telesu in zato veš, kaj tvojemu telesu odgovarja in kaj ne. Če mu dobro prisluhneš, tudi zelo dobro veš, kaj mu odgovarja med menstruacijo in kaj ne. Nekatera telesa so taka, da jim med menstruacijo ne odgovarjajo isti športi kot takrat, ko ne krvavijo, in s tem ni nič narobe. Super je, če se znaš tako dobro slišati, da prepoznaš, kaj tvojemu telesu tisti trenutek najbolj odgovarja.

Osredotoči se na prednosti

Kaj te ovira pri vadbi? Zame je najtežje začeti – zakaj bi šla v telovadnico ali na dolg sprehod, če pa lahko uživam pod mehko odejo in gledam najnovejšo serijo na Netflixu? Potem pa se spomnim, kako odlično se bom počutila po dobri vadbi ali sprehodu in tisti trenutek je zame motivacija, ki mi pomaga pri obuvanju športnih copat.
Kaj pa je tvoja motivacija za vadbo med menstruacijo?
Lahko je vse od lajšanja bolečin in krčev (ja, zmerna telovadba ti lahko pomaga, da te bo bolelo manj in bo menstruacija manj naporna) pa do tega, da se boš za kakšno uro odpočila od svojega hrupnega soseda iz zgornjega nadstropja, ki cel dan nabija glasbo.

Izberi pravi menstrualni izdelek

Logično je, da za plavanje v bazenu ne boš izbrala vložkov. Ustavljanje sredi dolgega sprehoda ali teka, da bi zamenjali tampon, ki zdrži le kakšno uro, pa ni ravno zabavno. Raje razmisli o okolju prijaznejših alternativah, kot so menstrualna skodelica, pralni vložki in menstrualno spodnje perilo. Saj veš – med telovadbo se vložek lahko kam premakne, kar je lahko sila nadležno. K sreči obstajajo menstrualne hlačke s tako močno vpojnostjo, da preprečijo madeže na pajkicah tudi pri najbolj akrobatskih športih. Obstajajo pa tudi mehki tamponi za menstruacijo, ki ne izsušujejo nožnice in so bolj udobni za uporabo ter hkrati tudi bolj prijazni našemu okolju.
Včasih je težko izbrati med različnimi produkti na trgu, zato si lahko pomagaš s kvizom na spodnji povezavi. Pomagaj si najti idealno menstrualno rešitev.

Poslušaj svoje telo

Menstruacija je priložnost za razmislek, sprostitev in počitek. Seveda te spodbujam h gibanju, a le k tistemu, ob katerem se v tistem trenutku počutiš prijetno. Ja, tudi sprehod po soseski je vadba. Prav tako nežna joga ali raztezne vaje. Vse, kar te spravi v gibanje, povzroči tudi pretok krvi. Pri telesni dejavnosti pa je vsaj nekaj gibanja vedno bolje kot nič gibanja. Vzemi tisto, kar ti ustreza, in upam, da ti bo kakšen namig pomagal pri lažji in prijetnejši vadbi med menstruacijo.

 

Telovadiš med menstruacijo?