V tebi se skriva neverjetna moč za učenje. Ne verjameš?

Si vedela, da imaš celo tako moč, da lahko svojo lastno moč skriješ pred sabo? Kako to narediš?

Tako da se pritožuješ nad šolo in nad učenjem. Pazi! S tem ustvarjaš odpor do učenja.

Svojo moč skrivaš pred sabo tudi tako, da sebi govoriš, da je neka učna snov pretežka zate, da tega ne zmoreš in da se ti ne bo uspelo naučiti. Večkrat kot si to ponoviš, bolj verjameš tej laži.

Zakaj je to laž?

Zato ker si si že večkrat dokazala, da, ko se zares začneš učiti, ti gre in zmoreš. In si se tisto, za kar si mislila, da je zate nemogoče, čisto zares naučila. Je tako?

Ko iščeš izgovore, zakaj se ne bi učila, in se zamotiš s čem drugim, bolj zanimivim, sama sebi jemlješ moč, ker si sporočaš, da ti učenje ne gre in da ne zmoreš.

In veš, kaj je vsem tem trem stvarem skupno?

To, da se še nisi odločila, da zmoreš in da ti bo uspelo. Tako je. Vse je odločitev.

Če se odločiš, da ne zmoreš, ali če verjameš, da zmoreš, v obeh primerih imaš prav.

Ko se odločiš, da boš naredila in da ti bo uspelo, aktiviraš svojo moč.

Ko se ne odločiš in bežiš pred učenjem, zakleneš svojo moč pred samo seboj. Počutiš se šibko in potem res ne moreš nič narediti.

Kako aktiviraš svojo moč?

  1. Spomni se, kolikokrat si se že bala, da ti nekaj ne bo uspelo, pa si se potem odločila in naredila. Če ti je uspelo takrat, ti bo tudi tokrat!
  2. Predstavljaj si, kako se zlahka učiš in kako ti je učenje prijetno, zabavno. Predstavljaj si, da tudi najtežje naloge rešuješ, kot da so povsem preproste. Predvajaj si meditacijo Motivacija za učenje.
  3. Povej si, da si sposobna in da zmoreš. Odloči se, da se boš učila, dokler ne boš znala. Bolj kot boš odločena, lažje boš rekla vsem motečim faktorjem »NE ZDAJ!«
  4. Planiraj si učenje in se drži tega plana. Na voljo ti bo kmalu tudi blokec Seznam opravil na strani Punca.si, ki ti bo pri tem lahko pomagal.
  5. Obljubi si nagrado ob koncu tedna, če ti bo uspelo vsak dan izpolniti svoj načrt. Nagrada naj bo nekaj, česar se boš veselila. To je lahko druženje s prijatejicami, ogled kakega filma, ukvarjanje s hobijem, ki ga imaš rada… ali kaj drugega.
  6. Večkrat si ponavljaj stavke, kot so: Zlahka se učim. Rada imam učenje. Naučim se mimogrede. Zmorem se učiti. Vse si hitro zapomnim. Razumem učno snov.

Prosim, sporoči, kako ti gre in katere ‘aktivacije’ najbolj pomagajo tebi. Držimo pesti, da bo tvoje učenje lahkotno in ti bo prineslo veliko veselja. In seveda znanja 🙂

Si v članku našla kak dober nasvet zase za lažje učenje?