Ujemi unikatnost in re-kreiraj stro oblačilo v unikaten novi kos ali ‘manj je več’ … Oblačil je vse več, so vse slabše kakovosti ter vse cenejša. Ker so poceni, si jih mnogo kupimo in tudi mnogo zavržemo. Kopičijo se po omarah in z njimi polnimo kontejnerje. To izraža našo ignoranco do svojega okolja in nesmiselnost potrošniške logike.

Ujemi unikatnost

Če pa obrneš perspektivo in poskušaš najti v vsakem kosu garderobe nekaj dragocenega in to uporabiti naprej, se ta zgodba začne precej hitro spreminjati. Mogoče je blago kakovostno in se ga da uporabiti še za kaj drugega, lahko je zanimiv kroj in bi ga ponovila z drugim kosom blaga, lahko da ima krasne gumbe ali druge detajle in jih prestaviš na kaj že obstoječega, ki mu ravno to manjka. Mnogo načinov je, ki ti omogočajo videti lepe stvari na starih stvareh. S tem ujameš tri muhe na en mah, kajti ne samo da je ponovna uporaba cenejša, je tudi ustvarjalna in ekološka. Tako lahko z malo truda postaneš bolj trajnostna, kar pomeni spoštljivejša do sebe in do sveta. S tem daš oblačilom, ki jih nosiš, novo dimenzijo. Svojo ustvarjalnost, unikatnost, trajnostnost in spoštovanje.

Pozabljena majica na veji

Verjetno imam to v sebi, saj se spomnim, da sem od nekdaj rada pobirala obleke, ki so drugim ležale po podstrešjih, omarah, kleteh, in jih potem sama uporabljala. Najraje sem nosila oblačila, ki sem jih našla nekje na poti, zavržene in izgubljene. Spomnim se – nekoč, že zelo dolgo nazaj, sem našla modro majico, ki je visela čez vejo in ker je tako dolgo visela, jo je sonce že malo pobelilo. Bila je pol temnejše modre in pol svetlejše. Brez omahovanja sem jo posvojila in jo nosila, dokler ni razpadla, postala je namreč moja najljubša majica. Podobno je bilo z modro jopico, ki sem jo pobrala z veje nekje v Bohinju in jo še danes obožujem.

Čaranje ustvarjalne žilice

Iti v trgovino in si kupiti nov kos obleke se ne more primerjati s čarom, ki se zgodi, ko se nekaj kot po naključju znajde v tvojih rokah. Imela sem tudi najljubše hlače, ki sem jih venomer šivala, da so bile sploh nosljive. S tem sem spravljala v obup svojo mamo, a se nisem dala motiti. Na koncu so hlače držale skupaj le še šivi. Bile so najboljše hlače, kar sem jih kdaj imela. Živa slika raznobarvnih niti in flik. Brez njih praktično nisem več šla od doma. Ker pa mi jih je mama prepovedala nositi, sem se v njih preoblekla pri sosedi. Tako se je rojevalo in obenem krepilo navdušenje nad rekreiranjem starih oblačil.

Menjava oblačil s prijateljicami

Od nekdaj smo se prijateljice dobivale na srečanjih, kamor je vsaka prinesla svojo neuporabljeno garderobo. Dale smo jo na sredino sobe in se oblačile, slačile. Bilo je zabavno, saj je vsak kos oblačila pripovedoval zgodbe, ki smo si jih delile, se zabavale ob oblačenju trapastih kosov in se čudile, kako je pomembno, da mora vsako oblačilo le najti pravo osebo, ki jo posvoji. Obenem smo bile polne idej, kaj bi se iz posamičnega kosa dalo narediti, z minimalno truda ali vložka. Navduševale smo se nad idejami druga druge in iz srečanja odšle polne energije, z novo garderobo in polne idej, kaj vse bomo iz njih še ustvarile. To mi je prešlo v kri.

In nastala je znamka Dilight

V resnici je postalo poslanstvo, saj je moja oblikovalska znamka Dilight trajnostno naravnana. V vsakem kosu, ki ga nekdo prinese k meni, poskušam najti rešitev, kaj bi se iz njega dalo narediti, da bo človeku všeč in ponovno nosljivo. Ob tem me vodi ustvarjalen pristop, ekonomičnost in unikatnost. Vodim tudi delavnice, kjer ti pomagam, da sama najdeš svojo ustvarjalno noto in svojo unikatno pot v predelavi oblačila. S tem vzpodbujam to, da se znaš opolnomočiti s svojo ustvarjalnostjo, se obleči v nekaj, kar ti je všeč in lepo in kar si sama naredila. Zelo pomembno se mi zdi, da znamo dati pomembnost sebi in svojim idejam, jih uresničiti in nositi. Nositi tudi v obliki oblek, načinu oblačenja.

ps: Če potrebuješ kakšen nasvet ali idejo za predelavo, mi lahko pišeš na dilightning@gmail.com

Preberi še: Ustvari nore kose iz babičine skrinje

FOTOGRAFIJE: naslovna: Nade Žgank, druge: Urška Boljkovac, Tomaž Levstek in Moria Segal.

So ti všeč reciklirana oblačila?