Da ne boš pritisnila na stop, ko boš očeta ali mamo prosila, da vaju s prijateljico pelje na koncert na drugi konec Slovenije, in da boš stopila naprej, ko se bo pred tvojimi očmi pojavil fant iz sanj, da boš zablestela ob predstavitvi seminarske naloge, da boš prepričala prijateljice za noro pustolovščino …, potrebuješ veščine nastopanja. Ja, tudi tega se lahko naučiš. In naenkrat s svojim nastopom prepričaš in navdušiš vse – od brata, da ti posodi avto, do komisije za sanjsko počitniško delo v tujini.

Ali, kot pravi tvoja mentorica za (javno) nastopanje, Irena Potočar Papež: »Si kdaj pomislila, da vsi celo življenje nastopamo? Hočeš ali nočeš – ko sediš, stojiš, hodiš, ko rečeš, tečeš, ko prosiš, ko kar koli narediš, te drugi ljudje lahko ocenjujejo (pa ne le v šoli, saj poznaš tisto: »Poglej, kako je oblečena!« ali pa: »Zanjo bi bilo bolje, da nikoli ne bi obula pet, v njih sploh ne zna hoditi!« ali pa: »Ali bi lahko rekla kaj še bolj neumnega …« Na podlagi tega, kako te bodo ocenili – torej, kakšen nastop boš imela v njihovih očeh, naj gre za sekundico na blagajni kina, ko želiš najboljši sedež, ali pa za enourno predstavitev tvojega raziskovalnega dela – se bodo odločili, ali boš dobila to, kar si želiš.

V rubriki naSTOPAM  bom zato podajala namige za samozavestno (javno) nastopanje, ki pa mora biti seveda učinkovito. Cilj tega je, da te navdušim, prepričam, ti pomagam, da:

  • dobiš pravo oceno glede na znanje, ki si ga pokazala pri ustnem preverjanju znanja;
  • je tvoja ideja, ki si jo predstavila sošolcem, sprejeta;
  • narediš dober vtis pred fantom, ki ti je simpatičen;
  • z govorom navdušiš na praznovanju maminega rojstnega dne njo in sorodnike, na praznovanju rojstnega dne prijateljice pa tam vse zbrane;
  • prepričljivo izraziš staršem željo oziroma prošnjo za izlet na morje s prijateljicami ali kar koli drugega;.
  • prepričaš komisijo, ki se odloča, koga bo izbrala za šolanje v tujini / počitniško delo / nastop v televizijskem šovu;
  • ustvariš svoj kanal, na katerem boš ljudi navdušila s svojo pojavo.

Za vse to potrebuješ pogum, odločnost, samozavest, tenkočutnost, iznajdljivost, prilagodljivost  … In vse pravkar našteto vodi do odličnih komunikacijskih veščin. Te niso rezervirane samo za izbranke in izbrance, ki jih vidimo na odrih in pred TV-kamerami. S tem talentom se nihče ne rodi. No, nekateri imajo v sebi več občutka za to, nekateri manj. A še tako dober talent ne pomeni nič, če ga ne treniraš. Poznam veliko mladih, ki so bolj razvili svoje komunikacijske veščine z vztrajnim delom kot tisti, ki so imeli talent, a ga niso znali ali hoteli izkoristiti.

Nauk te trditve: vse je mogoče. Tudi če danes pred tablo v razredu še zardevaš, se ti trese glas, uporabljaš mašila med govorjenjem ali jecljaš …, to ni večno. Tudi ti lahko postaneš odlična v nastopanju. Verjamem, da ti bo tudi z namigi v tej rubriki to uspelo.

Vsebina pa je namenjena tudi vsem tistim, ki morda omenjenih težav nimate. Vedno je namreč v vsakem od nas še ogromno možnosti za napredek.

K branju pa seveda vabim tudi starše, ki boste lahko ob tem dobili kakšen uvid v svet svoje najstnice in tudi namig, kako ji lahko pomagate.

Veselim se naših druženj v vseh oblikah in prek vseh komunikacijskih kanalov.

Tvoja mentorica in prijateljica Irena

 

Ali ti nastopanje predstavlja stres?