Si vedela, da tvoja podzavest močno vpliva na tvoje življenje in da če spremeniš razmišljanje svoje podzavesti, lahko povsem spremeniš svoje življenje?

Zakaj tvoja podzavest tako močno deluje nate?

Tvoji podzavestni programi se vrtijo v tvojih možganih, pa če se tega zavedaš ali ne. To se dogaja nekje v ozadju, predstavljaš si lahko, da je kot program v tvojem telefonu, ki se neprestano nalaga, posodoblja se skupaj z novimi informacijami. A ker je v program zabeleženo, da npr. nisi samozavestna, se bodo nanj nalagale le informacije, ki bodo to potrjevale. Vse drugo bo program ignoriral, ker nima kod, ki bi zaznale tudi trenutke, v katerih si se sama s seboj počutila dobro, v katerih si dosegla zavidljive rezultate, v katerih so te občudovali … Četudi se jih boš spomnila, jih bo tvoj podzavestni program označil nekako takole, npr. dobro se je počutila le zato, ker jo je tisti fant pogledal po naključju. Najhitreje je pretekla progo zato, ker ji je uspelo štartati v sekundi, ki so jo drugi zamudili. Občudovali so jo, ker so pač njeni starši.

 

Ljudje imamo možnost, da razmišljamo, karkoli želimo, a žal bomo razmišljali samo tiste misli, ki so usklajene z našimi podzavestnimi prepričanji. Podzavest določa, kako se boš počutila oz. kaj se bo dogajalo s tvojim telesom.

Podzavestna prepričanja, ki so bila sprogramirana v nas v otroštvu, so zelo močno vpisana v nas. Lahko si predstavljaš, da so se v tvoje možgane skorajda vgravirala in prav zato je menjava stare ideje (npr. Ne verjamem vase ali Nisem dovolj lepa ali Neumna sem) za novo (npr. želja: Samozavestna sem ali Lepa sem ali Pametna sem) pravi izziv zate. Tvoja podzavest se ti bo upirala in ti na vse možne načine dokazovala, da je resnično zate le staro razmišljanje.

Podzavest se bo upirala, a lahko jo pretentaš z majhnimi, odločnimi koraki

Torej boš morala zavihati rokave in podzavestna prepričanja ozavestiti in obrniti v takšna, kot si jih želiš. To pa boš lahko dosegla z veliko truda, z vsakdanjimi vajami in z vero, da ti bo uspelo. Če je že toliko ljudem pred teboj, zakaj ne bi tebi? Najhitreje in najlažje boš to dosegla z odločnimi in majhnimi dejanji, ki jih boš ponavljala prav vsak dan.

Kako ti lahko uspe?

  1. Zadaj si cilj. Npr.: Verjamem, da lahko živim bolj zdravo.
  2. Postavi si srednjeročne cilje, npr.: čez en mesec bom verjela, da sem sposobna vsak dan zjutraj vstati, telovaditi, pojesti zdrav zajtrk, postlati posteljo, se urediti in iti pravočasno od doma.
  3. Postavi si kratkoročni cilj, npr.: čez en teden vstajam vsak dan eno uro prej kot zdaj, da lahko zjutraj vstanem, telovadim, pojem zdrav zajtrk, posteljem posteljo, se uredim in grem pravočasno od doma.
  4. Postavi si takojšnji cilj, npr.: danes grem spat pol ure prej kot po navadi in jutri vstanem pol ure prej kot po navadi ter si pripravim svoj najljubši zajtrk. Pojutrišnjem enako in po pojutrišnjem grem spat že 45 minut prej, kot sem šla včeraj, in vstanem 45 minut prej, kot sem danes … Po enem tednu boš že dosegla magično mejo – 1 uro – in potem se le še drži svoje rutine.

Bodi dosledna, a če ti kdaj spodleti, se ne obsojaj, temveč naslednji dan spet nadaljuj. Bolj kot boš dosledna, lažje ti bo uspelo. In ko se boš počutila zmagovalka juter, ki zaznamujejo cel dan, boš svojo samozavest lahko gradila le še naprej.

Sprejmeš izziv?

Če si želiš zgraditi novo samopodobo s pomočjo tapkanja, klikni na Instagram stran punca.si in se poteguj v nagradni igri za  knjigo mag. Vlaste Kuster: Moja nova samopodoba. Morda pa bo s tapkanjem tvoja samopodoba še hitreje točno takšna, kot si jo želiš.

Jaz že zdaj verjamem vate!