Imamo rešitev zate!

Akne se začnejo pojavljati v puberteti, kar je povezano z normalnimi hormonskimi spremembami – torej je rast aken med puberteto povsem normalna in ni nobeno bolezensko stanje kože. Je pa res, da so k nastanku mozoljev nekatere najstnice in najstniki še posebej nagnjeni. Mojca Sekulič iz Centra za prehransko terapijo) nam je izdala krivca (ter tudi to, kako ga lahko utišamo).

Kriv je hormon IGF-1!

»Povečana aknavost je lahko povezano z rastnim hormonom, ki ga telo v puberteti izloča v večjih količinah. Vendar rastni hormon ni tako težaven kot njegov bratranec – IGF-1. Višje vrednosti tega hormona lahko vplivajo tudi na več mozoljev. Študije pravijo, da na povečanje IGF-1 vpliva tudi hrana z visokim glikemičnim indeksom in mlečne beljakovine.

Torej sladkarije, beli kruh in testenine ter veliko mlečnih izdelkov lahko vplivajo tudi na več mozoljev. To pa ne pomeni, da ne smeš jesti nič sladkega in nič mlečnega. A rogljiček ali kruh z marmelado za zajtrk ter testenine za kosilo, vmes pa še sladoled in čokolada ter mlečni zdrob za večerjo niso recept za lepo najstniško kožo,« razlaga Mojca Sekulič, ki ti predlaga hrano, po kateri mozolji ne rastejo tako radi – zelenjavo in (nemlečne) beljakovine.

Pripravi si zajtrk za zmagovalke nad mozoljčki in drugimi izzivi, ki jih prinaša dan.

Namesto koruznih kosmičev v jogurtu ali belega kruha z maslom in marmelado, ki ga poplakneš s kakavom, ti Mojca Sekulič za zajtrk priporoča:

Pripravi si na oljčnem olju pečeno jajce ali dva, malo popečenih bučk z drobnjakom in origanom ali peteršiljem, zraven pojej par oliv in kos ali dva pirinega kruha. Tak obrok ima nizko glikemično obremenitev zaradi vlaknin v zelenjavi in polnovrednem pirinem kruhu. Z jajcem dobiš dobre beljakovine ter določene vitamine iz rumenjaka. Začimbe so odličen vir antioksidantov, olive pa vir dobrih maščob. In še dodaten plus – po takšnem obroku boš še dolgo sita, zato ne boš že pol ure po njem brskala za nečim ‘dobrim’, da potešiš občutek praznine v trebuhu.

Si nagnjena k aknam?