Draga punca, to rubriko pripravlja mama, ki se je v nekem trenutku zavedala, da težave v odnosu z lastno hčerko ne nastajajo zaradi hčerke, temveč zaradi mame same. Gre za mamo, ki ne posluša in ne sliši. Mamo, ki kar naprej pridiga in ne poskuša razumeti hčerkinih občutkov, strahov in težav. Ta mama hčerki ne želi nič slabega. Ravno nasprotno, zelo si prizadeva, da ji pomaga, ji svetuje, hoče biti njena zaupnica. Vendar je tudi vsega tega lahko kdaj preveč. Žal se mama ne zaveda, da s svojim pristopom hčerki povzroča več težav kot koristi, več bolečine kot tolažbe. Sploh se ne zaveda, da njen način komunikacije in primeren. Ne vidi, da ji ves čas vsiljuje svoj način in hčerki ne dopušča, da se sama (na)uči spopadati z lastnimi težavami in izzivi.

Si žalostna, jezna. Potrebuješ mir, pa tega doma ne razumejo?!

Se spomniš dne, ko si imela res težek in nemogoč dan? Mogoče sta se sprli s prijateljico. Se je fant, v katerega si se zagledala, iznenada pojavil z drugo? Nenapovedano si bila vprašana in končalo se je s slabo oceno? Tvoj obraz je bil otožen in oči rdeče od solz. Iz tebe sta obenem vreli žalost in jeza. Lahko bi te razneslo od besa. Doma pa … Ko je mama videla tvoje solzne oči, ni in ni nehala vrtati vate z vprašanji. Bolj kot si se izmikala, vztrajnejša in nadležnejša je postajala. Stekla si v sobo in zaloputnila z vrati, da se obvaruješ pred poplavo njenih »Takoj zdaj mi povej, kaj se dogaja?« Hotela si samo mir, saj je v tebi kar vrelo. Seveda je prišla za tabo v sobo, vsa naperjena zaradi vrat, ki so tresknila, in zaradi predrznosti, ker si ji obrnila hrbet in se želela skriti pred vsem svetom. Prepir se je takrat sprevrgel v vojno. Kričala si ti in kričala je mama. Grozila ti je z odvzemom telefona, prepovedjo druženja s prijatelji in odvzemom sploh vsega, kar imaš rada. V tistem trenutku si jo neizmerno sovražila.mama

Sliši se neverjetno a želela ti je pomagati …

Vedi, draga punca, da je bilo tudi mami v tistem trenutku zelo težko. Hotela ti je na vsak način pomagati. Te obvarovati pred nesrečo in bolečino. Mamo najbolj boli bolečina lastnega otroka. Nikakor te ni želela videti takšne. Žal pa se je, zdaj to vem, zadeve lotila popolnoma neprimerno. Namesto tebe je hotela rešiti tvoj problem. A tako to ne gre. Nihče nas ne more obvarovati pred takšnimi in drugačnimi neprijetnostmi, ki jih srečamo v življenju, in prav nihče ne more reševati težav namesto nas. Pa naj si to še tako zelo želi.

 

Ko se imata lepo, ji povej, kako si želiš. da ti pomaga v težkih trenutkih

Vajin odnos bi bil bistveno bolj v stiku, če bi mama pokazala več potrpljenja. Samo prisluhniti bi ti morala in ti povedati, da te razume, da bo vedno zate tukaj, kadarkoli jo boš potrebovala ali želela, da ti pomaga. Povej ji to. Pa ne takrat, ko kričita druga na drugo. Povej ji to takrat, ko sta skupaj v miru in stiku. Samo takrat te bo slišala in mogoče tudi razumela.

Lucija Čevnik, mama najstnice

 

Se dobro razumeš s svojo mami?