Raziskovalci so testirali vzorce urina prebivalcev Slovenije, Španije, Belgije, Bolgarije, Latvije in Portugalske, ki so sodelovali v raziskavi. Ugotoviti so želeli, katere kemikalije, ki se uporabljajo v plastični embalaži za enkratno uporabo, so tudi v telesih ljudi.

Da vsaj ne bi bilo res …

Rezultati so bili šokantni, saj so v urinu ljudi našli celo škodljive ftalate in fenole, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi. Te kemikalije vplivajo tudi na spolno razmnoževanje in imunski sistem. Od 28 analiziranih kemikalij so jih v vzorcih v povprečju našli od 18 do 23! Raziskovalci iz mreže Zero Waste Europe in Ekologi brez meja opozarjajo, da je to zelo zaskrbljajoče, saj varne mejne vrednosti sploh ne obstajajo!

Niso ‘le’ v plastenkah s pijačami!

Tem škodljivim kemikalijam smo izpostavljeni tudi, ko kupujemo različna živila, ki so zavita v različne folije in drugo strupeno embalažo. Pri tem nas ne ščitijo niti zakoni, ki so zastareli in pomanjkljivi.

Bolj kot si ‘zero vaste’, bolj si lahko zdrava

Kljub temu za svoje zdravje lahko poskrbiš prav sama, tako da uživaš čim več svežega sadja in zelenjave ter drugo sveže pripravljeno hrano. Izbiraj čim bolj naravno kozmetiko in čistila. Izogibaj se sintetičnim oblačilom. Izogibaj se tudi izdelkom iz PVC (označeni s številko 3, ♵) in polikarbonata (PC). S tem ne boš poskrbela le za svoje zdravje, temveč tudi za okolje, saj boš tako ustvarila manjše količine odpadkov, ki škodijo zdravju, naravi in tudi gospodarstvu.

Če te zanima seznam blagovnih znamk, ki sodijo med največje korporativne onesnaževalce sveta, si jih lahko ogledaš v tem članku.

Ali uporabljaš svojo stekleničko za vodo brez strupenih snovi?