»Ali je hoja dovolj?« je eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobim kot strokovnjakinja za gibanje. Se o tem sprašuješ tudi ti?

Moj strokovni odgovor je tak: Hoja je super in skorajda nujno potrebna v gibanju posameznika. Vendar žal samo hoja za telo z vidika gibanja ni dovolj.

Si vedela?

Mlajše kot je telo, več si lahko privošči, saj ima več energije in več zmore. Lahko se loti različnih gibalnih aktivnosti, kar je super tudi za naše možgane. Najboljši trening za kondicijo možganov je namreč, da opravljajo različne naloge.

Kaj je poleg hoje še treba dati telesu?

Aerobni športi

Hoja (tek, rolanje, tek na smučeh, kolesarjenje, drsanje …) spada med aerobne športe. To pomeni, da z njimi vzdržujemo dobro kondicijo in pozitivno vplivamo na srčno-žilni sistem. In to je le ena od petih gibalnih sposobnosti, ki jih je treba vzdrževati pri telesu.

Vaje za ravnotežje

Enako je pomembna kot so ravnotežje, koordinacija, gibljivost in moč. Telo potrebuje tudi nekaj vaj za ravnotežje. Si vedela, da ima prav ravnotežje izredno velik vpliv na vožnjo avtomobila?

Vaje za koordinacijo

Telo pa potrebuje tudi vaje za koordinacijo, ki izrazito aktivirajo delovanje možganov, kar je vedno dobrodošlo..

Vaje za gibljivost

Telo potrebuje gibljivost, ki jo dosežemo z mobilnimi in fascialnimi vajami ter tudi vajami raztezanja.

Vaje za moč

Telo nujno potrebuje tudi moč, saj je brez moči kot prazna vreča in prazna vreča ne stoji pokonci.

Vse to lahko vključiš v eno vadbo

Idealno je, če v eno vadbeno enoto vključiš več različnih vaj, ki pokrijejo več skupin gibalnih sposobnosti. Sama se po 20-letnih izkušnjah ukvarjam z dvema športoma: veliko hodim, včasih sem tudi tekla, namesto hoje včasih poleti kolesarim in pozimi drsam, ampak hoja v hrib je tista gibalna aktivnost, pri kateri nikoli ne zgrešim. Drugi del pa je vadba, ki jo izvajam doma na blazini in vsebuje kombinacijo vaj iz pilatesa, joge, ‘animal movementa’, fascije, mobilnosti … in mi da celoto, ki jo moje telo potrebuje.

In ker enako delam tudi s svojimi strankami, lahko rečem, da je to idealna kombinacija za človeško telo, ki se dandanes žal premalo giba in ki preveč sedi.

Pripravila sem vadbo zate, klikni 

Tukaj sem zate pripravila kratko vadnico, ki jo lahko narediš kar zdaj takoj. Zanjo potrebuješ le palico in nasmešek, da sprostiš obrazne mišice.

https://youtu.be/yEbwepXPM0w