Danes sem ujela pogovor dveh punc za sosednjo mizo na terasi lokala. Ena je potožila drugi, da se sploh ne more znebiti strahu pred izpraševanjem. Prijateljici je zaupala, da je kot osnovnošolka z vsem tem opravila z levo roko, v srednji šoli pa ima tremo, ko se izpostavlja.

Kako se lahko znebiš treme pred spraševanjem?

Mi verjameš, da na samopodobo in samozavest pri nastopanju (kar ustno spraševanje zagotovo je) zelo vpliva tudi počutje? Največ boš k dobremu počutju pripomogla z učenjem in s pripravo – bolj kot boš znala, bolje se boš počutila. In to velja tudi za pozneje, ko boš hodila v službo in predstavljala projekte,
njegove produkte … Eden od dejavnikov, ki (so)ustvarjajo počutje ob tabli ali v sobi za sestanke, pa je tudi obleka.

Zato ti zaupam en trik … obleci se načrtno

Če veš, da boš vprašana, se na to pripravi tudi tako, da se boš tisti dan oblekla načrtno. Kaj to pomeni? En dan prej (zvečer) se že odloči, kaj boš obleka. Če to storiš šele zjutraj, si nervozna, ne najdeš ‘pravega’ kosa in že to vpliva na tvoje počutje. Morda se jeziš sama nase, na svoj nedodelan stil, slabo založeno omaro … in tako se nehote osredinjaš na nekaj, kar v tistem trenutku res ni najpomembnejše. V mislih se raje pripravljaj na preizkus znanja.

Naj bo udobno, samozavestno in prepričljivo

Zato si pripravi oblačilo že dan prej. Pri tem imej v mislih, da se moraš v njem počutiti udobno, samozavestno, prepričljivo. Izberi tisto obleko (ali kar koli drugega – krilo, majico, srajco, hlače, rutico …), ki jo rada nosiš, je med tvojimi najljubšimi kosi v omari, te spominja na kaj lepega … Tako svoje misli sidraš na lepe občutke, to pa vpliva na tvojo samozavest in jo krepi.
Včasih so rekli, da obleka naredi človeka. In jaz se strinjam, da ga v tem smislu res naredi – pomaga pri občutku lastne vrednosti, samozavesti in pogumu.
S tem »trikom« si lahko torej pomagaš prebroditi tremo in strah pred nastopom ali ju vsaj omiliš. Ne velja pa to le za ustno preverjanje znanja za oceno, ampak tudi pri drugih oblikah izpostavljanja v razredu, kot so predstavitev referata, seminarske naloge, projektne naloge in podobno, kot tudi pozneje, v službi, ko predstavljaš svojim sodelavcem ali poslovnim partnerjem svoje ideje ali projekte.

Imaš predmet, ki ti prinaša srečo?

Naj ti prišepnem še nekaj: v žep hlač ali krila vtakni še svoj amulet (najljubši kristal, školjko, spominek …), na duševni ravni zagotovo pomaga tudi to. Če le verjameš v amulete. Wayne Dyer je rekel: »Verjemite in videli boste.«
Torej … ko boš za nastop (ustna ocena, prireditev, referat, seminar, predstavitev raziskave …) potrebovala dodatno spodbudo oziroma motivacijo, zjutraj z obešalnika v omari le vzemi svoj najljubši kos garderobe in ga obleci. V njem samozavestno zakorakaj pred tablo. Jaz te že vidim, kako siješ.

P. S. Ta trik deluje tudi v drugih okoljih, kjer se izpostavljamo. Na zmenku, v službi na sestanku, ko predstavljamo projekt, sodelujemo v razpravi …

Imaš kak predmet ali kos oblačila, ki ti prinaša srečo?