Zelo dobro se spominjam časov, ko sem hkrati študirala in delala. Prav nič mi ni manjkalo. Delala sem minimalno osem ur dnevno, popoldne sem šla na predavanja (ja, tako je, če izredno študiraš), za izpite sem se učila med vikendi.

Če me vprašaš, kaj sem takrat naredila z denarjem, ki sem ga zaslužila, bi ti odgovorila, da ne vem čisto natančno. Vem samo, da sem ga bolj kot ne zapravila. 🙁 Škoda, ker sem tako zamudila kar nekaj let, ki jih je težko nadomestiti. Pri 24. letih sem se začela bolj poglobljeno ukvarjati z osebnimi financami in takrat sem začela spoznavati najpogostejše napake, ki jih punce delamo. Te so:

  1. Ne gledamo, kam gre naš denar. (Ali ti veš, za kaj ga porabiš največ in kje ti polzi med prsti?) Več o tem, kako lahko narediš nadzor nad svojimi financami, preberi TUKAJ.
  2. Preveč zapravimo za to, da smo navzven videti top. Saj vem, da veš … In prav je, da smo urejene. Ampak, iskreno – je za to, da smo videti dobro, res treba zapraviti toliko? Da boš lažje presodila, kaj res rabiš in kaj je le trenutna želja, smo zate pripravili TOLE.
  3. Nimamo jasnega cilja, kaj točno si želimo. Saj veš – če varčuješ npr. za avto, se lažje odrečeš še eni senčki za oči ali tem norim čevljem … Ker imaš pred očmi avto. Če ga nimaš in si ga pač samo želiš, hitreje kupiš to in to in še to. Ampak senčka stane le par evrov, tvoj sanjski avto pa mnogo mnogo tisočev … da boš lažje sledila cilje, si pomagaj s člankom TUKAJ.
  4. Ničesar ne delamo, zato nimamo toliko denarja, kot si ga želimo, pa še izkušenj si ne nabiramo. Super je, če že v dijaških in študentskih letih pridobivaš najrazličnejše izkušnje, pa še zaslužiš za to. Kaj vse ti bodo prinesle te izkušnje, preberi TUKAJ.
  5. Ne investiramo, zato se naš denar ne more množiti. Ja, prav si prebrala, že mlada lahko začneš investirati. Ker investicije uresničujejo sanje, poleg tega je zdaj pravi čas tudi za to, da se učiš … na lastnih napakah. Zakaj in kako investirati? KLIK

Tako, zdaj si spoznala pet najpogostejših napak, ki se jim boš z lahkoto izognila, če boš le želela. Vsaki od njih se bomo še posebej posvetile skozi članke, splača se ti razmišljati o njih. Verjemi mi, da če bi sama vedela vse to pri svojih 20. letih ali pa še prej, bi bilo danes precej drugače. Kakšno pot boš ti izbrala, pa je odvisno od tebe. Verjamem, da bo prava.

Tukaj pa te že čaka povezava na prvo napako – odpravi jo zdaj 🙂

Ali zase misliš, da znaš z denarjem?

Ana Vezovišek

Ana Vezovišek, mag., je inštruktorica finančne pismenosti, finančni coach, predavateljica, pisateljica (avtorica knjige Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, knjige Anini finančni recepti – za vašo dobro finančno kondicijo ter soavtorica tretje, ADIJO, finančni stres) ter podjetnica.
Več o Ani

Preberi tudi

Privacy Preference Center

error: Vsebina je zaščitena !!