Finančna strokovnjakinja Ana Vezovišek nam je zaupala 5 napak, ki jih punce najpogosteje počnemo z denarjem. Naša največja napaka, ki jo počnemo, je to, da ne gledamo, kam gre naš denar. Ah, priznajmo si …

Tudi ti pogledaš, kam stopiš, da si ne umažeš ali uničiš novih čevljev? Gledaš, kam te vodi pot, da prideš do … trgovine? Ampak ne gledaš pa, kaj se dogaja s tvojim denarjem? Auč! Naj te potolažimo – Ana pravi, da nisi edina. Takšna je bila tudi ona, do svojega 24. leta! Zdaj ji je žal …

Ne gledamo, kam gre naš denar.

Priznam, tega tudi sama nisem počela vse do 24. tega leta. Pa mi je danes žal? Vsekakor, ker bi bila gotovo korak bližje svojemu cilju (ti ga nekoč še zaupam 😄.

Zdaj vem, kje je trik.

Obvezno moraš sproti preverjati, kam gre tvoj denar, sicer boš kar naenkrat ostala brez. Tega si pa gotovo ne želiš. Veliko mojim strankam, ki pridejo na finančno svetovanje k meni, se dogaja prav to. Ker niso gledale, kam gre njihov denar, so naenkrat ostale brez. Ali celo v minusu.

Če ne veš, kam gre denar, ga boš hitro po nepotrebnem zapravila preveč. Enkrat za obleke, drugič za zabavo, tretjič za … Za nekaj, kar ti niti ne bo tako super. Si si pač kupila, ker si si lahko. Ampak … Ampak … si kdaj preverila, koliko tega denarja je čisto brez zveze odfrčalo, namesto da bi si z njim uresničila kakšne svoje sanje? Saj jih imaš, kajne? Verjemi, da si jih lahko izpolniš, in v veliki meri ti lahko pomaga tole:

Zapiši čisto vse – obnašaj se kot šefinja

Zapisuj si čisto vse, kar dobiš, in čisto vsak cent, ki ga porabiš. Kupi si lepo beležko za svoje finance (vanjo se splača investirati, saj je tvoja finančna prijateljica) ali uporabi kakšno aplikacijo (obstaja ogromno brezplačnih, poišči takšno, ki najbolj ustreza tebi. Potem pa res napiši vsak izdatek. Ga obarvaj glede na posamezno rubriko (npr. hrana, zabava, oblačila in čevlji, modni dodatki, nega, ličenje, šport, izobraževanja, ostalo …). Spremljaj, koliko za kaj porabiš. Premisli, kaj si res uporabljala, kaj si res potrebovala, kaj je bil zgrešen nakup in za zaj zapraviš čisto preveč denarja. Potem naredi načrt. Dodaj tudi rubriko varčevanje. In opazuj, kako uspešna šefinja postajaš nad denarjem.

Ali si zapisuješ vsak svoj nakup?