Si vedela? Industrija hitre mode na leto uporabi 70 milijonov ton vode za svoje obratovanje in milijone ton umetnih gnojil, insekticidov in pesticidov. Za tvoje zdravje, pa tudi za zdravje živali in Zemlje najbolj škodljivi insekticidi se po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije uporabljajo pri gojenju bombaža.

Samo ena kapljica tega insekticida na kožo je smrtna!

Ker za izdelavo bombaža uporabljajo najbolj škodljive insekticide, so mu nadeli vzdevek »najbolj umazani pridelek«. PAZI! Dobesedno smrtna je samo ena kaplja insekticida na kožo človeka, ki ga uporabljajo za gojenje bombaža.

Ampak dodajajo tudi umetna gnojila in pesticide!

Pri vzgajanju bombaža poleg nadvse strupenega insekticida uporabljajo tudi umetna gnojila, ki so uničujoča za ekosistem. Semena bombaža se nato uporabljajo za prehranjevanje živali, zato ni presenetljivo, da so sledovi insekticida prisotni tudi v – pazi – kravjem mleku. Bilijoni ton pesticidov, ki jih uporabljajo pri vzgajanju bombaža, so med prepoznanimi snovmi, ki povzročajo raka.

Pridelujejo ga v državah, ki ne zaščitijo ljudi in okolja

Bombaž pridelujejo države v razvoju, zato je nevarnost za ljudi, živali in okolje toliko večja, ker gre za pomanjkanje ustrezne zaščite in znanja. Meni osebno se zdi to zelo grda igra nas, zahodnjakov, ki za majhne stroške od držav v razvoju polnimo svoje omare. Nekateri pa tudi denarnice. In na koncu se še zgražamo, kako neekološko se ti ljudje obnašajo. Ter ne pomislimo, da nimajo možnosti za izobrazbo, saj namesto v šole hodijo v tovarne – da delajo (oblačila) za nas …

Potem ga barvajo z izjemno strupenimi barvami in ko gre v zabojnike, dodajo strupe za podganae …

Nato bombaž barvajo z izjemno strupenimi barvami, ga obdelujejo z izdelki za trajnejšo obstojnost, proti mečkanju itd., ko pa že končane izdelke dajo v zabojnike in skladišče, jih dobesedno namočijo v strupe za podgane in druge živali, ki bi si sicer postregle oblačila za malico. Zato – ja, zato ne kupuj takih oblačil. Če pa jih že kupuješ, jih pred uporabo vedno najmanj enkrat res dobro operi.

Ko imaš izbiro, kupi oblačila iz organskega bombaža

Rešitev je vzgoja organskega bombaža, ki se izogiba nevarnim snovem in umetnim gnojilom. Toda le 0,76 odstotka svetovne proizvodnje bombaža je organske. Indija je največja proizvajalka organskega bombaža in dežela, ki poskuša ohranjati izročilo ročno spredenega in tkanega tradicionalno pridelanega bombaža − khadija, ki je zelo cenjen že več tisočletij. Bil je vojni plen Aleksandra Velikega in zaželena dobrina starih Rimljanov. Tradicionalna obdelava je  ključna za okolje (zdaj že veš, da zato, da ni poln strupov).

In saj veš – več majčk iz ‘strupenega’ bombaža, kot si boš kupila, bolj boš podpirala strupeno proizvodnjo (ne pa tudi svojega zdravja ter zdravja vseh vpletenih in tudi našega planeta). In obratno – če se boš odločala za oblačila iz organskega bombaža, ne bo lažje zadihala le tvoja koža, temveč tudi celotni ekosistem.

P.s.: Vem, zelo dobro vem, kako težko se je upreti lepemu oblačilu po super ceni. A razmišljaj širše. Meni pomaga tudi, da čim več berem članke, kot je ta, in gledam filmčke o katastrofah v tekstilni industriji. Preberi še, kaj vse je v tvoji novi majici.

Ali veš, kje lahko dobiš oblačila iz organskega bombaža?