Pazi – nepravilna prehrana tvojemu hišnemu ljubljenčku prinese veliko zdravstvenih težav – alergij, debelosti, pomanjkanja apetita, prebavnih motenj, težav s kožo in celo pozornostjo. Dobra novica: za odpravo večine težav je le treba zamenjati tip hrane, prilagojene tvoji živali.

Na kaj moraš res paziti, ko kupuješ hrano svojemu hišnemu ljubljenčku?

Nina Werdonig, strokovna svetovalka v Mr. Petu, ti svetuje, da hrano prilagodiš glede na:
1. starost tvojega ljubljenčka
2. stopnjo aktivnosti (če je lenivček, potrebuje manj kalorično hrano od živali, ki je ves čas v pogonu)
3. morebitne zdravstvene težave (morebitne bolezni lahko terjajo drugačno prehrano)
4. pasmo – velikost, presnova in stopnja aktivnosti močno vplivajo na to, kakšno hrano potrebuje tvoja živalca. Hrana za pse večjih pasem ima drugačno razmerje vitaminov in mineralov ter vsebuje dodatke za sklepe in lažje prebavljive sestavine. S tem se zmanjša možnost bolezenski stanj, ki so značilne za večje pse.
5. Pravilno odmeri količino obroka in upoštevaj pravilno razmerje vseh hranil. Zadostna količina makro hranil, vitaminov in mineralov zagotavlja optimalno delovanje organizma. Če ne veš, kaj je za tvojega hišnega ljubljenčka najprimerneje, se posvetuj s strokovnjakom – veterinarjem ali svetovalcem v specializirani prodajalni za domače živali. Ko boš poznala odgovor, pa natančno preberi deklaracije na embalaži.
6. Določi ustrezen čas prehranjevanja. Pomembno je, da veš, kolikokrat posreči živali njen obrok; pasji mladiči do dvanajstega tedna starosti npr. potrebujejo približno pet obrokov na dan, nato pa njihovo število zmanjšuješ do približno osmega meseca starosti. Čeprav – saj veš – te s tistimi lačnimi in prosečimi očki gledajo vsakič, ko kaj poješ, sledi navodilom srokovnakov.

Zakaj mops potrebuje drugačno hrano kot jack russell, čeprav sta enako velika?

»Ker je pomembna pasma in življenjski slog živali,« pravi vet. teh. Nina Mitrič, vodja specializirane prodajalne veteka v Mr. Petu. »Zato imata enako težka psa, na primer pasme mops in jack russell, popolnoma različne prehranske potrebe, saj sta različno grajena in tudi aktivna.”

Tara Zupančič nam je zaupala, da je njen Indi izbirčnež

»Moj Indi zelo rad je, ampak je precej izbirčne sorte. Da ostaja zdrav, zelo pazim, kaj ima na meniju. Moram priznati, da marsičesa prej nisem vedela in sem hvaležna za vse nasvete v Mr. Petu, kjer ni težko najti hrane, s katero posodice postanejo prazne – v trenutku. Da o priboljških ne govorim. Ti so tisti, ki Indiju povzročijo noro ‘mahedranje z repkom, pa tudi uboga me bolj,« prizna Tara, ki opaža: “Samo zdrav kuža lahko uganja norčije, prinaša veselje in vsem skupaj največ ljubezni, kar je premore svet.”

FOTO:  Anže Krže