Naturopatija ti pomaga, da podpreš svoje telo, pa tudi svoj miselni in čustveni svet, da bodo spet v ravnovesju, ti pa se boš na vseh področjih (telesnem, miselnem in čustvenem) počutila bolje.

Naturopatija povezuje različne moderne tehnike zdravljenja s tradicionalnimi tehnikami, s katerimi išče vzroke bolezni in način zdravljenja. Naturopatija vedno gleda na človeka kot na celoto (torej da nismo le telo, temveč da na vse, kar se dogaja z nami, vplivajo tudi misli in čustva).

Naturopat išče vzrok tvoje bolezni ali težav

Naturopat te vedno pregleda celostno (zanima ga tvoje telesno, čustveno in duševno počutje) in išče prvi vzrok bolezenskega stanja. Pri tem uporablja moderne in tradicionalne tehnike. Vzrok bolezni je lahko nepravilno delovanje enega od organov, lahko je čustveni, morda socialni, lahko je povezan z določeno travmo iz otroštva ali s tem, kar se ti trenutno dogaja (menjava šole, prepiri staršev ali razhod s fantom, nesigurna covid situacija …). Lahko je tudi splet vsega naštetega.

Kako te pregleda naturopat?

Dober naturopat prepozna vse zgoraj omenjene težave, saj te pregleda in obravnava celostno! Tvoje telo in vezivno tkivo pregleda z masažo, predvsem hrbta in podplatov. Pregleda tudi psihično stanje, saj ima z iridoskopom (aparat, s katerim povsem neboleče analizira šarenico, zenico in beločnico) vpogled v tvoj energetski kvocient in to, kako je razporejena energija po tvojem telesu). Tako ugotovi, kje so tvoje šibke točke, koliko nate vplivajo zunanji dejavniki, na primer okolje (stres), zakaj ga ne zmoreš obvladovati, prehranjevalne navade (če so slabe, pomanjkljive ali preobilne, in celo s katero vrsto hrane pretiravaš) ter življenjski slog (telesna vadba oziroma lenoba, brezvoljnost ipd.). Z iridološkim pregledom boš tudi izvedela, kakšni sta tvoje miselno in čustveno stanje; koliko si vzkipljiva, živčna, če se vznemirjaš, si plašna, panična, v strahu, odločna, energična, nepotrpežljiva, introvertirana itd. Naturopat te zaradi tega ne bo obsojal, zanj je to pomembno zato, da bo razumel tvoje odzive in ti lažje pomaga pri zdravljenju.

Naturopat z opazovanjem vezivnega tkiva ugotovi tudi, kateri strupi se ne izločajo iz tvojega telesa.

Z naturopatijo se pozdraviš tako, da spremeniš svoj življenjski slog (na bolje)

Ko naturopat ugotovi, kje so vzroki za tvoje slabo počutje ali bolezen, ti da napotke: kako si lahko pomagaš doma, da vzrok vseh težav odpraviš. Dobiš torej napotke za prehrano, pijačo, samomasažo, oblive, kopeli, terapijo z zdravilnimi rastlinami, telesno vadbo itd. Napotki vedno vključujejo celo telo in tvoj čustveni svet, predvsem za odpravljanje blokad. Naturopat ti natančno razloži, kaj in kako moraš početi, nato pa te nauči tudi tega, kako se opazovati, kako lahko spoznaš svoje šibke točke in jih obvladaš.

Postani šefinja nad svojim telesom, čustvi in mislimi

Ko se vsega tega naučiš, dobiš nadzor nad svojim telesom, čustvi in mislimi, končno pa tudi ugotoviš, zakaj te prevzemajo določena čustva, misli, zakaj te doletijo bolečine in nevšečnosti. Ker zdaj poznaš orodja, si jim lahko kos.

Kaj je o naturopatiji še povedala Erika Brajnik, predsednica naturopatov Slovenije in predstavnica svetovne naturopatske organizacije za Evropo in organizatorka kongresov o naturopatiji, poglej tukaj: Kaj je naturopatija

Bi se zdravila z naturopatijo?