Draga punca, mogoče si skozi svoje otroštvo ves čas opazovala svojo mamo, kako se je ozirala v svoj odsev v zrcalu in nad njim vzdihovala. Ni si bila všeč.

Morda tvoja mama ni bila najboljši zgled

Hotela je ožje boke, manjšo zadnjico. Hudovala se je nad svojimi prvimi gubicami, ki so se zarezovale v kožo. Tarnala je nad nepokornimi lasmi. Preklinjala svojo telesno težo. Se jezila nad poraščenostjo. Se poniževala in kritizirala. Telo je morda celo izpostavljala raznim bolečim in neprijetnim praksam, da bi bila videti ‘lepša’, ustreznejša. Ti si jo ves ta čas nemo spremljala. Tvoje oči so bile usmerjene v njeno telo in geste, tvoja ušesa so pridno poslušala in se učila. Z leti si se z zgledovanjem po njenem vzoru naučila, da telo, takšno kot ti je bilo dano, nikoli ni in ne more biti dovolj dobro.

Kaj lahko TI narediš drugače?

Da se boš lahko počutila prijetno v svoji koži, moraš vendar najprej ustrezati takšnim in drugačnim lepotnim idealom in standardom! Tako kot mama zdaj tudi ti stojiš pred zrcalom in žalostno zreš v svojo podobo. Nisi zadovoljna s tem, kar vidiš? Misliš, da si grda, debela, neprivlačna? Skoraj v vsakem telesnem delu vidiš nepremostljive nevšečnosti?

Ustavi se

Nikar, draga punca! Prosim, ustavi se! Poskušaj pogledati na svoje telo z drugačnimi očmi. Ne bodi kot mama, spremeni zorni kot. Pomisli, kaj vse ti tvoje telo nudi. Kaj vse ti omogoča? Noge te nosijo po svetu, z rokami lahko koga objameš, storiš nešteto različnih stvari. S svojim telesom lahko splezaš na goro, plavaš v morju. Uživaš v dotiku, okusu, vonjavah, barvah, glasbi. Tvoje telo je vendar čudovit instrument, ki ti omogoča preštevilne radosti. Pa kaj, če nisi videti kot tvoja najljubša IG ali Youtube zvezdnica! Verjemi, tudi ona v resnici (brez vseh filtrov, make-upa, stilistov, spretnosti fotografa) ni videti tako popolno, kot jo prikazuje fotografija!

Kaj vse ti daje tvoje telo?

Draga punca, štej prednosti in ne pomanjkljivosti svojega telesa. Bodi hvaležna za vse, kar ti tvoje telo omogoča in nudi. Bodi srečna v enkratni preobleki, ki ti jo je dala mati Narava. Ti si lepa. Si vredna. In si ok, natančno takšna, kot si. Imej se rada in ceni svoje telo.